Första hjälpen för hund

Hjärtfrekvens (puls)

 • Katt 140-220 slag/minut
 • Stora hundar 60 -100 slag/minut
 • Små hundar 100-160 slag/minut

Andningsfrekvens

 • Katt 20-40 andetag/minut
 • Hund 10-30 andetag/minut

Temperatur

 • Hund och katt 38,0 °C – 39,0 °C (ändtarmen)

1. Förbli lugn och överblicka situationen. Finns det ytterligare fara för dig eller andra? Säkra platsen.

2. Bedöm skadan. Tala lugnande till djuret och låt det veta var du är innan du rör det. Har djuret ont sätt nossnara innan du undersöker. Undvik nossnara om hunden/katten har svårt att andas.

3. Ge första hjälpen och förbered transport.

Medvetande

Är djuret vid medvetande? Försök få ögonkontakt eller ruska försiktigt på djuret och bedöm om det reagerar. Är djuret vid medvetande behövs inte hjärt- lungräddning utan andra skador kan åtgärdas t.ex. rensa luftvägar och bandagera sår.

Andning

Andas djuret? Säkra fria luftvägar genom att dra tungan framåt och avlägsna blod eller främmande föremål från nos och svalg. Kontrollera att slemhinnorna i munnen har ljusrosa färg. Blåaktig ton kan bero på andningssvårigheter eller störd blodcirkulation.

Puls

Känn på sidan av bröstkorgen bakom armbågen efter tecken på hjärtslag.

Medvetslös hund/katt utan puls och utan andning

Starta hjärt-lungräddning (se avsnittet om Hjärt- lungräddning för hund och katt nedan).

Medvetslös hund/katt med puls men utan andning

Starta konstgjord andning (se avsnittet om Konstgjord andning för hund och katt nedan).

Medvetslös hund/katt som andas och har puls

Stoppa större blödningar, bedöm om risk finns för ytterligare skada när hunden/katten flyttas och försök förebygga detta. Transportera djuret i sidoläge till veterinär.

1. Säkra fria luftvägar. Öppna munnen, dra fram tungan, kontrollera att det inte finns något i svalget som kan hindra andning.

2. Stäng djurets mun och forma dina läppar om nosen. Blås försiktigt för att se att bröstkorgen reser sig. Tänk på att små djur har små lungor. Blås inte för hårt eller för mycket.

3. Andas med ca 20 andetag per minut tills andning kommer igång eller tills du når veterinär.

1. Säkra fria luftvägar. Öppna munnen, dra fram tungan, kontrollera att det inte finns något i svalget som kan hindra andning.

Hjärt-lungräddning

2. Med hunden/katten i sidoläge och en handflata mot de sista revbenen (närmast bakbenen) ges ett par kraftiga kompressioner av bröstkorgen för att stimulera andning och hjärta.

3. Om du ej ser tecken på andning eller puls fortsätt enligt följande:

Med hundens/kattens mun stängd sätter du dina läppar om nosen och blåser försiktigt fem långsamma andetag. Se att bröstkorgen lyfter sig men inte blir onaturligt stor. Ju mindre djur desto försiktigare andetag för att inte skada lungorna.

Hjärt-lungräddning

Sitt på knä bredvid hunden/katten. Lägg handflatorna mot bröstkorgen strax bakom/ovanför armbågen.

Med raka armar trycker du ner bröstkorgen 30 gånger i snabb följd (ca två tryck per sekund). Du ska inte krossa revbenen men kompressionerna ska vara tydliga och mellan varje tryck måste bröstkorgen få möjlighet att expandera helt.

Gör paus i hjärtmassagen och ge ytterligare två andetag.

Fortsätt hjärtmassagen. Är du ensam upprepa 30 tryck – två andetag tills puls och andning återkommer eller du inte orkar längre. Är ni två gör den ena 15 tryck följt av att den andra ger ett andetag o.s.v.

Lägg remsor av bomull mellan tårna och under sporren. Rulla ut en bomullslinda från tassens baksida, över tårna och upp på framsidan. Skilj gärna bomull från sårskada genom att lägga en kompress emellan.

Första hjälpen tassbandage
Första hjälpen tassbandage
Första hjälpen tassbandage

 

 

 

 

 

 

 

Vira bomullslindan i överlappande varv runt tassen. Fäst med tejp. Upprepa med gasbinda för att förstärka. Gasbindan kan dras åt ganska hårt så att bandaget sitter stadigt utan att hindra blodtillförseln till tassen.

Första hjälpen tassbandage

 

 

Skydda gärna bandaget med ett yttre lager elastisk linda eller förstärk med några remsor tejp för att förhindra att bandaget glider.

OBS! Ett bandage måste bytas dagligen, oftare om det blir blött. Skydda mot väta t.ex. med en plastpåse eller en tass-sko vid rastning.

Följande text är menad som råd i akuta situationer tills veterinär kan kontaktas. Rådgör alltid med veterinär så snart som möjligt.

Sårskador

Ytliga småsår liknande skrubbsår behöver vanligen inte mer åtgärd än regelbunden rengöring med t.ex. klorhexidinlösning. Djupare skador som går genom hela huden bör undersökas av veterinär eftersom även ett litet hål kan dölja en stor skada. Små bitsår drar snabbt ihop sig men bakterier som blir kvar under huden kan orsaka bölder. Tvätta sår med vatten eller fysiologisk koksaltlösning, bandagera och kontakta veterinär.

Brännskada

Skölj med kallt vatten i minst 15 minuter (tag tid), skydda med kompress och bandage. Kontakta veterinär.

Värmeslag

Lämna aldrig djur i bilen under den varma årstiden. Symtom är kraftigt hässjande (hunden/ katten flåsar med tungan hängande ut ut munnen) och svaghet följt av medvetslöshet. Är olyckan framme, kyl hunden/katten med vatten eller fuktiga handdukar under transport till djursjukhus. Djur som drabbats av värmeslag bör alltid undersökas av veterinär eftersom inre skador kan ha uppstått.

Ormbett

Ett ormbett svullnar snabbt upp och är mycket smärtsamt. Bett i tassar är farligare än i nosen. Håll hunden/katten lugn och bär den till bil/båt för transport till veterinär och vidare behandling.

Förgiftning

Försök inte få hunden/katten att kräkas. Du gör bara situationen värre. Om djuret inte är mentalt påverkat (svårt att kontakta) ge det något att äta för att späda ut/neutralisera giftet. Tag med förpackningar, växter, svampar eller annat prov på giftet till veterinären. Hos veterinären kan kräkmedel ges om det är lämpligt samt vidare vård beroende på gift.

Främmande föremål i mun och svalg

Behövs vanligen två personer. En som står bakom hunden/katten för att hindra den från att backa och en som håller upp käkarna med grepp precis bakom hörntänderna samt en som försöker få bort föremålet som sitter fast. Runda föremål i svalget (boll) kan vara mycket svåra men försök att få en pincett eller ett finger bakom föremålet och dra ut det. Var beredd på att djuret kan försöka bita i panik. Är tungan svår att hålla, kan man förbättra sitt grepp med en handduk, hushållspapper, kompress eller dylikt.

Krampanfall

Hunden/katten faller ihop med ryckningar i huvud, kropp och ben. Djuret är ofta okontaktbart och kan bajsa och kissa på sig. Hunden/katten behöver lugn och stillhet.
Släck ljuset, täck gärna över ögonen med en handduk men lämna nosen fri för andning. Stäng av TV/ stereo och andra ljudkällor. Undvik att röra hunden/katten och stoppa inte in något i munnen. Ring veterinär och rådgör. Anfall går ofta över på några minuter men om det inte verkar gå över, måste du till veterinär för kramplösande behandling.

Text och bild hämtat från ”Första hjälpen för hund och katt”, författade av Leg. Vet. Fredrik Ståhlberg för Djurhälsobutiken.

Första hjälpen för hund och katt

Gifter för hunden

 • Alger, Alkohol, Avokado
 • Aprikos, Körsbär, Fikon, Plommon, Äpple och liknande frukt
 • Bakpulver, Bikarbonat, Bistick, Bensin, Blekmedel, Blomgödsel, Broccoli (rå – kokt går bra)
 • Choklad, Cigaretter, Cola, Citrusfrukter (men i mindre mängd går bra)
 • Deodorant
 • Ekollon
 • Framkallningsvätska, Fyrverkerier/Tungmetaller
 • Getingstick, Glycol
 • Huggormsbett
 • Ibuprofen
 • Järnek (plantan), Jäst, Julstjärnor
 • Kakao
 • Lampolja, Liljekonvalj, Lim, Lök, Lökplantor
 • Mjölkprodukter, Motorolja, Muskot, Möbelpolish
 • Paddor, Potatis (rå), Påskliljor
 • Rabarber och rabarberblad, Rengöringsmedel, Råttgift
 • Saffran, Spenat (bör ej ges för ofta), Snigelbekämpningsmedel, Snus, Svamp
 • Tee-trea olja (kan vissa hundar reagera på)
 • Vindruvor och russin
 • Xylitol

Hundar som dricker vatten ur sjöar med höga halter av giftiga ämnen från blågröna alger riskerar att bli sjuka. Detta på grund av att de kan få i sig algtoxiner som kan leda till döden om man inte ingriper genast. Symptomen för algförgiftning kommer snabbt, i vissa fall redan inom 30 minuter. Den mängd vatten som behövs för att hunden ska bli sjuk varierar kraftigt beroende på vilka blågröna alger som blommar och hur mycket gift som producerats för tillfället.

Symptom:
– Hunden blir orolig, börjar darra och kan kräkas
– Därefter kan den få kramper, vingla och ramla omkull utan att kunna resa sig

Om hunden fått i sig alger ska man göra följande:
– Åk genast till veterinär!
– Se till att hunden har tillgång till friskt vatten.
De flesta insektsbett ger obetydliga reaktioner hos hundar, men utsätts de för en stor mängd geting- eller bistick kan de bli mycket dåliga och behöva veterinärvård omgående. Det finns även en liten andel hundar som är kraftigt överkänsliga för geting och bistick och dessa kan därför få allergiska reaktioner.

Om hunden blir geting- eller bistucken ska man göra följande:

– Inspektera hunden.
– Rör det sig om många stick och om hunden visar ett dåligt allmäntillstånd (symptom kan vara trötthet och blekhet) ska veterinär kontaktas genast.
– Handlar det om ett fåtal stick och hunden ser ut att må bra i övrigt ska den hållas under uppsikt.
– Ring och rådfråga veterinär. Det skadar aldrig att få en åsikt även om förgiftningen inte utgör någon stor risk.